Suché koláčiky

Úvod    Zákusky

 

Linecké koláčiky

KeksíkyI.
KeksíkyII

Tyčinky zo zlatého klasu
Orechové - Kokosové

Dvojfarebné špirálky
Kávové koláčiky s bielou polevou
Vanilkové rožky


L
inecké koláčiky
Suroviny:
90 dkg hladkej múky
2 palmaríny
25 dkg práškového cukru
5 žĺtkov
Postup:
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto. Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Dáme upiecť. Upečené plníme lekvárom a spájame.

Strojčekové

Keksíky I.
Suroviny:
65 dkg hladkej múky
3 zlaté klasy ( Namiesto zlatého klasu sa môže dať kakao alebo kokosová múčka)
1/2 kg palmarínu
20 dkg práškového cukru
Postup:

Všetko spolu vymiešame a dáme do chladničky na 1 hodinu.

Keksíky II.
Suroviny:
1 kg hladkej múky
65 dkg palmarínu
35 dkg práškového cukru
1/4 prášku do pečiva
Trochu škorice,
citronovej kôry
Postup:
Všetko spolu vymiešame a dáme do chladničky na 1 hodinu. Cesto upravíme do tvaru valca, vložíme do strojčeka s ozdobným nástavcom a formujeme rôzne tvary. Upečieme ich na vymastenom plechu do ružova. Upečené obalíme v práškovom cukre alebo omočíme v čokoláde.

Mlynčekové

Tyčinky zo zlatého klasu
Suroviny:
65 dkg hladkej múky
25 dkg práškového cukru
1/2 kg palmarínu
5 balíčkov zlatého klasu alebo kakao
Postup:
Vypracujeme cesto.

Orechové - Kokosové
Suroviny:
35 dkg hladkej múky
20 dkg práškového cukru
20 dkg palmarínu
10 dkg orechov alebo kokosovej múčky
1 vajce
Postup:
Vypracujeme cesto. Cesto dávame do mlynčeka a robíme rôzne tvary. Upečieme a obalíme v práškovom cukre alebo omočíme v čokoláde

Dvojfarebné špirálky
Svetlé cesto
210 g hladké múky
70 g práškového cukru
2 žĺtky
140 g Hery
štipka soli
citrónová kôra a lyžička citrónové šťavy
1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé cesto:
210 g hladké múky
70 g práškového cukru
2-3 žĺtky
140 g Hery
štipka soli
1 lyžica kakaa
1 balíček vanilkového cukru. Bielok na potretie cesta.
Postup:
Obe cesta vypracujeme, necháme odpočinúť a potom z každého zvlášť vyvaľkáme slabší obdĺžnikový plát. Spodní plát potrieme rozšľahaným bielkom, hore položíme druhý plát a valčekom vytlačíme prípadné vzduchové bubliny. Horný plát tiež potrieme bielkom a zvinieme pevnú roládu, ktorú zatočíme do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. Potom ostrým nožom rovno nakrájame asi 5 mm široké plátky, ktoré dávame na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 170°C 8-10 minút. Potom už nezdobíme ani necukrujeme.

Kávové koláčiky s bielou polevou
Suroviny :
400 g hladké múky
120 g práškového cukru
2 vajcia
250 g masla
štipka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 rovná lyžička mletej zrnkové kávy.
Náplň:
100 g masla
2 žĺtky
100 g práškového cukru
100 g čokolády
100 g strúhaných vlašských orechov
štipka mletej zrnkové kávy
podľa chuti orechový likér alebo rum
Rozpustená biela čokoláda na poliatie, čokoládové kávové zrná a rozpustená tmavá čokoláda na ozdobení.
Postup:
Na náplň vyšľaháme zmäknuté maslo, zmäknutú čokoládu, práškový cukor a žĺtky do peny. Pridáme kávu, orechy a likér, zmes dobre premiešame a uložíme na chladné miesto.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničke odležať. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a formičkou vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme ich na plechu s papierom na pečenie po dobu 7-8 minút pri 170°C.
Upečené vychladnuté koláčiky po dve zlepíme náplňou, potrieme bielou polevou a ozdobíme kávovými zrnami. Po stuhnutí polevy nastriekame na špičky slzičiek prúžky z rozpustenej tmavej čokolády.
Ja som nemala kávové zrná, a keďže mi zvyšovala plnka, tak som ju ešte na vrch natrela a potom  namáčala v bielej poleve. Navrch som ešte pofŕkala tmavou čokoládou

Vanilkové rožky
Suroviny
25 dkg hladkej múky
20 dkg Hery
10 dkg orechov
7 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
Postup:
Zo surovín vypracujeme cesto, tvarujeme rožky (ja som robila na mlynčeku) upečieme a ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre